2010. május 29., szombat

HUDIKSVALL

Néhány szó Svédországról ill. Hudiksvallról:

Svédország:




Ha magunk elé képzeljük a Skandináv félszigetet, akkor látjuk, hogy Svédország a félsziget keleti részét foglalja el. Maga az ország hatalmas, Európa 4. legnagyobb országa: területe: 450000 km2. Az ország nyugati szélén a Skandináv hegység húzódik, legmagasabb pontja a Kebnekaise (Lappföldön) 2109 m. magas. Sielésre több helyen is lehetőség van. Svédországot a tavak országának nevezik: több, mint 10000! Kisebb-nagyobb tavuk van.



Svédországot három nagy vidékre osztják: Götaland, Svealand, Norrland. Hudiksvall városka Norrlandon található.

Éghajlat: Az egyik legizgalmasabb kérdés. J.Svédország legnagyobb részén mérsékelt égöv uralkodik, a Golf-áramlat által hozott melegnek köszönhetően. A tél a tenger mérséklő hatására nem túl hideg (a januári középhőmérséklet: -1 és -4 C közötti), a nyár hűvös, de a parti sávban időnként fülledt is lehet (a júliusi középhőmérséklet 17-19 C) Az évi átlagos csapadék 600-800 mm, nyár végi, ősz eleji maximummal és tavaszi minimummal. A napfénytartam bőséges (évi 1800-2000 óra), a hótakarós napok száma 40-100.

Svédországnak kb 9016 596 lakosa van, és azon országok közé tartozik, ahol a legmagasabb a várható élettartam, átlagosan a teljes népesség körében ez 80,51 év. három legnagyobb városa (nagyság szerint csökkenő sorrendben): Stockholm, Göteborg, Malmö. Ezek a városok európai mértékben azonban kicsinek számítanak, Stockholmnak, ? a legnépesebb városnak ? a lakosságszáma alig éri el a félmilliót.

Hudiksvall:









Mint ahogy említettem, az északi fekvésű Norrland részben található, kb. 300 km-re Stockholmtól. Rendszeresen közlekedik vonat a két város között, ami 2 és fél óra alatt teszi meg a távot. A városka az E4 nemzetközi út mentén fekszik, amely az ország déli pontjától húzódik egészen az északi csücskéig.

Maga a hudiksvalli régió kb 2500 km2, lakossága mintegy 37000 fő. A régió központja, Hudiksvall lakossága: 15363 fő.

A városka a tengerparton fekszik, a hudiksvalli-öböl belsejében, így a város klímáját nagymértékben(és pozitívan J) befolyásolja a Golf-áramlat.

A várost egyébként Happy Hudiknak is nevezik. Az elnevezés állítólag az 1800-as évekre nyúlik vissza, az idelátogatók a helybéliek vendégszeretete, örökös vidámsága miatt nevezték el így a helyet.

Számos lehetőség van szabadidős programokra, sportolásra: kajakozás/kenuzás, horgászás, természetjárás, kerékpározás, stb. A legközelebbi sielési lehetőség 50 km-re van: Järvsö.

Néhány link:

http://www.halsingland.com

http://www.hudiksvall.se

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hudiksvall

http://www.jarvsobacken.se

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése