2010. május 9., vasárnap

ADATMENTÉS - szakma

Mivelhogy a régi blogot beszüntettük, ezért gondoltunk arra, hogy az ott lévő bejegyzéseket nem kellene az enyészetre hagyni. Úgyhogy szépen ömlesztve átemeljük ide.
Aki még nem olvasta volna, annak itt a lehetőség. Aki meg már igen, az szépen átugorhatja.
Elsőnek a szakmai rovatot kopirozzuk.2009. 01. 14.

Véget ért az első hetem a kórházban. Tizenkét hétig csak az első három munkanapját dolgozzuk le a hétnek, csütörtök-péntek svéd nyelvtanfolyam lesz(juhéj!).
Szóval az első három munkanap kipipálva. Hát mit ne mondjak, elég izgalmas volt! 16 hét spanyol tengerparton töltött /gondolhatjátok, mennyire tanultam/ kurzus után nem éreztem annyira magabiztosnak magam az első napon. Kedden meg még rosszabbul!
Egyébként eléggé hozzá vannak edződve a külföldiekhez: dolgozik az ostályon egy iraki kurd (szakorvosjelölt, ST svédül), egy holland(ST), 3 német (szakorvosok  SP), 1 osztrák(ST),  három svéd ÖL, meg persze négy magyar. Elég nemzetközi, nem?
Előre négy hétre megkaptam a beosztást, minden héten más mellé vagyok beosztva. Ezen a héten a szakrendelésen voltam(mottagning), mindig másnál. Egyszer egy idősebb kollégaval voltam, aki csak nyugdíj mellett besegített egykicsit.  69 éves, de olyan fitt, hogy nem bírtam futni utána. Fél órád!!! van egy páciensre, de azt ki is töltik. Mielőtt behívják, alaposan átolvassák az előző megjelenéseit, ami a számítógépben van. Egyébként minden megtalálható a számítógépben, még a beutalókat meg a régi papírjait is beszkennelik.
A 69 éves kolléga meg egy órát kapott egy betegre, mert már öt éve nem foglalkozott nőgyógyászattal, úgyhogy tanulóidőt kapott. Állítólag én is így fogok majd kezdeni. A kolléga mesélte, hogy Angolában, Peruban meg Hollandiában dolgozott sokáig, ami teljesen természetes egy svéd orvosnál. Nem sokat voltam még a mottagningon, de azért már így is néhány dolog kiderült. Például: ha valakinek ASCUS-a van, akkor leveszik tőle a HPV tesztet, szövettani mintát csípnek ki(ambulánsan, aneszt. nélkül), colposcopia, és ism. cyt.(boltozatból, portio felszínéről, ill. a nyakcsat.-ból). A polipot amb. érzéstelenítés nélkül csavarják le. Majdnem mindenkinek vesznek Chlamydia tesztet, a cyt. meg háromévente történik.
A vizsgálat után a doktor diktafonba mondja a leírni valót (egy másik szobában a titkárnő leírja), majd-ha szükséges- elektronikus receptet ír fel, és a beteg bárhol kiválthatja egész Svédországban, csupán a személyi számra van szükség2009. 01. 23.


A 2. héten már láthattam a műtőt is. Hétfőn egy idősebb( 60 felett) svéd nő mellé voltam beosztva. Ezen a napon egynapos sebészet van, a beteg néhányórával a műtét után mehet haza. 3 mellső plasztika, ill. két TVT volt a napi program. A betegeket lokalban érzéstelenítik. Az első op. egy TVT-O volt, azt mondták, néhány évvel ezelőtt meg a "sima" TVT-t csinálták, de ez egyszerűbb, ill. lokalban is lehet csinálni.
Hát, nem tudom, de az első páciensnek annyira fájdalmas volt, egyszerűen nem hatott a lokal. Újabb lokal, újabb próbálkozás. Másfél óra ment el, míg végre komplettálódott a műtét. Narcosisban meglett volna 10 perc múlva. Ja, és cystoscopia nem volt utána.
A mellső plasztikánál az uretert nem preparálják ki, tehát nincs is Stoeckel öltés sem, a hüvelyfal közepétől indul a hosszanti metszés egészen a boltozatig. A hátsónál nem szedik össze a levátorokat, egy felszívódó hálót ültetnek be.
Az asszisztens( egy!) az operáló bal oldalán ül, jobb oldalról asszisztál a műtősnő. Gondolhatjátok, mennyire tudtam asszisztálni, próbáljam úgy megfogni a jobb oldali megfogásokat, hogy ne zavarjam az operatört. Érdekes, de bele lehet jönni.
Másnap a női osztályon voltam délelőtt, 6 ágy van, mégis hosszabb volt a vizit, mint otthon. Az osztályos orvos ráér, vizit után nem kell rohanni sehová.
Délután meg volt egy subtotal hysterectomia. A műtéti technika nagyjából hasonló. A műtősnő mossa le a műtéti területet.
Szerdán egy 100 km-rel arébb lévő településre mentünk el(Bollnäs) szakrendelni. Ott egy teljesen új, modern kórházat képzeljetek el, viszont csak néhány szakma működik összességében, a többit megszüntették. A nőgyógyászati osztályon is csak a szakrendelés üzemel, pedig egy korszerű, gyönyörű helyet képzeljetek el. Úgy látszik, ide is elért a "nadrágszíj meghúzás" effektus.


2009. 02. 03.


Már a negyedik hete "gyűröm" a szakrendelőt, legtöbbször 2 idősebb kollégát "observálok". Az egyik "egy 63 éves hölgy" szerintem prolapsus specialista lehet, mert állandóan ilyen betegeket néz. Nagyon hadar, alig értek belőle valamit. De lelkesen magyaráz, most már tudom, milyen cystocelék vannak.Nagyon szeretik a vag. totot, könnyen beindikálnak egy myomás, nem prolabált uterust vag. totra. Rutinszerűen TOT-O-t csinálnak, a hátsó fali plasztikánál meg előszeretettel használnak hálót. Egy-két beteget megvizsgálhattam, de most még a nyelv tökélesítését tartják előtérben, ami egyébként teljesen érthető. Ide vág: Két hete jelent meg rólunk egy cikk, fényképekkel(én is benne vagyok ), és tényszerűen említik, hogy 23 külföldi orvos jött a megyébe dolgozni. Másnap egy újabb cikkben támadták a külföldi orvosokat, hogy nem értik a pácienseket, stb. Egy főnökszerűség nyilatkozott, azért vannak itt a külföldiek, mert egyszerűen nincsen svéd orvos, hiába igérnének is nekik többet. Annyit tudott megigérni, hogy próbálnak elsősorban német orvosokat importálni, mivelhogy azok 1-2 hónapon belül perfektül beszélnek svédül. Másnap újabb cikk, melyben az olvasók reagáltak, volt köztük pozitív és negatív is. Több magyart is feldühített, némelyeket elszomorított ez az úgymond lejáratás.
A másik kolléga "akivel szakrendelőben vagyok " egy 69 éves, több országot megjárt kolléga. Több évig pszichiáterként dolgozott, meg is látszik, egy órája van egy betegre, de az is kevés, annyit beszél. Vele már egy kicsit aktívabb vagyok, én is szoktam kérdezni, ill. vizsgálni is.
Majdnem mindenkinek néznek mikroszkóp alatt kenetet, van lehetőség amb. punch biopsára(nagyon hasznos), a cytologiát 3 helyről veszik. Nem kacsát használnak, hanem spekulumot illetve egy kanálszerűséget.
A múlt héten volt az első kväll juor-om, ami azt jelenti, hogy 16.30-tól 21-ig benn voltam az ügyeletes kolléga mellett. Volt egy sectio: a sebet jóval a Pfannenstiel metsz. felé helyezik /Johel Cohen metszés/.  Azt mondják, ez kevésbbé fájdalmasabb postoperativt, valamint könnyebben be lehet jutni a hasba, a Pfannenstiel meg egyébként is elavult. Mindenki spinalban vagy epiduralban van érzéstelenítve. A fasciat nem szabadítják fel az izomtól. Nem peritonizálnak.
A 36 hetes farosnál (bizonyos feltételek mellett) próbálnak fordítást végezni.  CTG mellett, Bricanyl beadása után kísérlik meg. Egyet láttam, a dokinak sikerült megfordítania, de utána spontán visszafordult. A szüléseket a szülésznők intézik, ellátják az 1. ill. 2. fokú rupturákat, a súlyosabbnál hívják az orvost. 40 - 42 hetes kor között hetente amb kontroll/AFI, CTG/ , majd indukcio.2009. 02. 13.

Ezen a héten már a szülészetre vagyok beosztva, elméletileg a szülésznőket kell követnem.Egy kicsit "feleslegesnek" érzem magam, igazából nincsen semmi feladatom, szülést meg már láttam egyet-kettőt :)
Apropó szülések! Itt azért egy kicsit máshogy néz ki, leírom az élményeimet. Ha jön egy szülőnő, norm. esetben az orvos nem is látja a kismamát. Ha nincsenek fájásai, de elfolyt a magzatvíz, hazaküldik, és másnap bejön egy CTG controllra. Több napig is elhúzzák a szülésindukciót ha minden paraméter (CTG, CRP, stb) rendben van. Szülés alatt nitrogénoxidult folyamatosan kaphat, az epiduralt rutinszerűen alkalmazzák.  Ha a CTG suspekt, akkor a magzati fejbőrből vért vesznek laktát meghatározása céljából.Ha az rendben van, "megnyugodnak". Ugyebár epis. nincsen, és elég sokszor van kisebb-nagyobb ruptura.
A sectionál érdekes módon asszisztálnak az operatőrnek, a lapocokhoz szallagot kötnek, amit oldalra dobva a műtősszemélyzet húz. Az újszülött köldökzsinórját az operatőr látja el. A lepényi szak passzív, antibotikumot nem mindig adnak. A has megnyitásánál nem választják fel a fasciát a rectusizomtól, záráskor nem peritonizálnak, nincs subcután öltés. A műtét végén a hasi sebet belokálozzák, azt mondják, ettől nem fáj annyira a has postop. Általában harmadik nap mennek haza, enni akkor kapnak előszőr, amikor éhesek! Ez komoly!


2009. 03. 24.


Csaknem elfelejtettem megirni, tul vagyok az elso csaszaromon, sot azota mar a masodikon is! Juhé!! Az elso egy eloszor szulo, a diagnozis: szulestol valo felelem! Igen, itt van ilyen! Egy kulon szuleszno van kikepezve az ilyen esetekre, o foglalkozik veluk. Ha csodot mond a tudomanya, akkor az orvoshoz kapnak egy idopontot, es ha meg mindig eltokelt szandeka a nem huvelyi szules, akkor beirjak sectiora. Aznap reggel kell bejonniuk, persze ehgyomorra. A csazar maga "sima" volt, de hozza kell szoknom ahhoz, hogy itt a holyagot nem toljak le. Azt mondtak, ugy csinaljam, ahogy otthon csinaltam, de a holyagot ne bantsam! Erdekes. A masodikat eppen tegnap csinaltam, ugyeletben. Készenlétesek vagyunk, vagyis  ha a benn dolgozo idosebb kollega ugy gondolja, valami erdekes esetre van kilatas, akkor behiv. Itt az indikacio distocia volt, valamint szinten a huvelyi szulestol valo felelem/az elsonel VE + hematoma - evacuatio tortent/. Ez a sectio is jol sikerult szerencsere.
Egyebkent meg mindig a szuleszeten vagyok meg vagy ket hetig. Sok erdekes esetet latok, ami szamomra/otthoni fejjel gondolkodonak/ furcsanak tunik. Nagyon keves embert vesznek fel, nagyon meg kell gondolni, nyomos indoknak kell lenni ahhoz, hogy valakit felvegyel. Ha valakinek van egy kis majenzimelterese, egy kis hypertoniaja(pl:160/95), kuldik haza, persze szoros kontroll ambulanter. Ha elfolyt a viz, nincs fajas, kuldik haza, holnap visszajon. A cukorbeteggel egy spec. nover foglalkozik, o allitja be a dozisokat is, a beteg nem találkozik belgyógyásszal.


2009. 04. 03.


Ez a hetem elég mozgalmas volt a munka tekintetében, mondhatom azt, hogy többet tanultam, mint az elmúlt három héten összesen. Történt ugyanis, hogy az egyik - szülészeten dolgozó - kolléga elment a szomszéd városba helyetesíteni. Így a szülészeten ketten maradtunk: egy kisegítős főorvos Lund-ból, és én! Tehát az összes osztályos munka rám maradt, és volt bőven. De hát teher alatt nő a pálma, nem igaz? Már reggel letámadtak a nővérek, hogy itt van két megszült asszony, már a gyerekágyról ki lettek írva (az újszülöttrészlegre), de visszajárnak vérnyomáskontrollra, és magas az érték! Ezt most azonnal oldjuk meg!  Amúgy  már az egyik betegnek lett két napja írva belgy konz., de még nem jött válasz. És akkor hol kell utánanézni, kérdem én? Azt ők nem tudják, mert orvos szokta intézni! Na, meg voltam lőve, a másik orvost nem tudtam mgkérdezni, mert nem ismeri a helyi szokásokat, ugyhogy elkezdtem telefonálgatni. Még az a szerencse, hogy sok másik orvos is "töri"  a svédet, így könnyebben tudtunk kommunikálni. Mire sikerült elintézni, az  nem két óra volt!
Sok elektiv sectiot csinálnak, pl. szüléstől való félelem, becsült nagy magzat, mdncevégű fekvés, stb miatt. 36 hetesen bjönnek, meg kell vizsgálni, majd egy időpontot kell adni 38 hét környékére. Akik közel laknak, a műtét napján aznap jönnek be, és 8-körül megtörténik a műtét. Mindig a szülészeten dolgozó legkisebb csinálhatja. Ezen a héten 3 is ki volt írna, minden napra egy jutott, és én csinálhattam őket.
Kedden átmentünk a szomszédos városba egy továbbképzésre, 130 km-re van, és este 18-kor! kezdődött. Kb másfél órás volt, a terhesség alatti trombózisprofilaxisról szólt, hasznos volt, de azért ezt a késői időpontot nehezen tudtam mgemészteni! Kórházi autóval mentünk, minden osztálynak van egy saját (Etanolos!) autója, ha több kell, el lehet kérni a többi osztályét is, hát nem frankó?


2009. 04. 24.


Eleg regen jelentkeztem mar szakmai vonalon, pedig van mirol irnom! Boldogan bejelenthetem, hogy mar elmondhatom magamrol, hogy teljesen bekerultem az osztaly verkeringesebe!
Ahogy a multkor megirtam, a szuleszeten voltam, kb 6 hetig. Minden reggel vizit, eloszor a szuloszoba, ahol van egy informacios tabla, azon rajta volt minden bennfekvő paciens, es rovid informacio arrol, miert van itt. Aztan egy rund a gyerekagyon, mondhatni, ugyanaz, mint otthon. Volt szerencsem csinalni vagy 6 csaszarmetszest is, erdekes volt latni, masok hogy csinaljak, mindenkinek van valami kis eltérő saját technikaja. A magzat kiemelese utan 5-10 E Syntocinon (a jo öreg oxy.), majd jo par perc mulva gyenge huzassal kiemelik a placentat. Ja, es nem szeretik a Pfannenstiel metszest, a Johel Cohent csipik, amely nagyjabol a symphisis es a spina ant. sup.-k kozotti tavolsag felenel található. Azt mondjak, igy kevesebb paresthesiarol szamolnak be a betegek. Eloszeretettel adnak a mutet vegen lokal erzestelenitot(alt:Marcaint) a subcutan retegbe, igy nem faj a hasuk a mutet utan. A kismama bármikor hazamehet, ha nem volt szekletuk, nem baj, majd visszajon, ha gondja van /nem szoktak/. Megvolt az elso olyan sectiom is, amikor en asszisztaltam az osztrak kollegamnak, aki meg 2-t csinalt elotte. Fura erzes volt, raadasul meg a szituacio se volt teljesen sima.
Most mar ket hete a szakrendeloben vagyok. Meg az elejen orankent kapok egy beteget, de higgyetek el, meg ez is keves idonkent. Hat igen, a sved meg nehez. Es mindent alaposan el kell magyarazni. Es el is varjak. Nem olcso a szakorvosi vizit: 300 korona. A betegvizsgalat utan diktalas, na, az a halál.  Jo par tiz perc kell, amig kiizadok egy diktalast, es meg igy is visszahallgatva borzalmasnak tunik. Nem baj, had legyen a titkárnőknek is jó napjuk.
Egyebkent nagyon kulturaltak, baratsagosak a rendelok, mindegyikben ket helyiseg van, plusz a vetkozo.Eloszor leulunk a "kerdezo" szobaban, kenyelmes fotelek, stb. Majd atmegyunk a vizsgalohelyisegbe. A paciens magara vehet egy papirszoknyat, nem kell meztelen rohangalni. Nagyon profi UH van, a vizsgálószék elektromosan emelhetö, dönthetö. A nover alapbol nincs ott, de egy gomb segitsegevel barmikor hivhato.
Van egy-ket olyan eszkoz, amit itt lattam eloszor. Pl: a Pipelle, amellyel amb. lehet endometrium biopsiat venni. Borzalmasan egyszeru, kimeletes modszer. A minap is volt egy obes paciensem, postmenop. verzessel. Az Uh alapjan suspekt volt, levettem egy pipelle-t, mar makroszkoposan latszodott, hogy valszeg  mal. folyamat. Nem kellett narcosis, befektetes, aneszt. kivizsg., stb. Nagyon tetszik meg a hydrosonographia is, ami szinten nagyon egyszeru modszer, nagyon szepen lehet latni vele polypot, myomat. Es csak egy vekony kateter kell, meg egy fecskendo.
Szoval most igy telnek a napjaim!


2009. 05. 29.

A nyaron vegig az avdelning/mottaning-ra vagyok beosztva. Vagyis a nőgyógyászati osztalyon, szakrendelesen. Reggel levizitelunk, ott mindig keves beteg van. Minden huvelyi mutetes aznap!, vagy masnap hazamegy. A hasi mutetesek masnap vagy 3. nap mennek haza. Kisterheseket egyaltalan nem veszunk fel, imminens panasznal megnezzuk UH-gal, es ha intakt terhesseg van, hazamehet. Kemoterapia is tortenik az osztalyon, de mindent a nover intez, legtobbszor nem is latjuk a beteget. Minden adminisztracio a szamitogepben van, a gyogyszereket is ott vezetjuk, semmi papirmunka. A felvetelnel meg kiirasnal diktalni kell, es a titkarno meg szepen leirja. Semmi korlap. Nagyon tetszik.
A szakrendeloben tovabbra is egy oram van a betegekre, de meg mindig kitoltom azt az idot. Egyszeruen nem lehet jobban lecsokkenteni, pedig mar a diktalas is egesz gyorsan megy. Igaz, idonkent becsuszik egy-ket akut beteg is, akkor mar csak(!) fel ora van egy betegre! Egy vetelesnel (max 13 hetes korig) nem csinalunk semmi invazivat (persze instabil, boven verzonel mas a helyzet), csak megnezzuk UH-gal, es visszarendeljuk 2 het mulva. Hat, eleg nehezen tudtam hazaengedni az eppen 13 hetes gravid pacienst beindult vetelessel, aki 80 km-re lakik a korhaztol! De nem jott vissza.
Minden heten egy napot a mutoben vagyok, ilyenkor tulajdonkeppen ketten vagyunk ott egesz nap. Mondjuk, az abd. hysterect. muteti teknikaja majdnem ua., kis kulonbseg talan, hogy mindig ellatjak kulon a sacroszallagokat, majd fixaljak a huvelycsonkhoz. Ja, es eloszor mindig ellatjak kulon a rotundumot, aztan az inf.-t, es az uterinat is kulon. Egy kicsit korulmenyes, azt hiszem.
A vag. tot-nal is eloszor hatul nyitjak meg, majd utana rogton atvagjak a sacroszallagokat, utana nagyjabol megegyezik. Igazabol a mal. folyamat ill. a nagy myomas meheket leszamitva, csak vag tottal veszik ki a mehet! Majd aznap, de legkesobb masnap hazamehet a paciens.
A laparoscop egy kicsit maradi, koldok alatti metszes, majd a fasciat megragadva beszurnak a Veress tuvel, insuffl., majd utana trokar. Ezzel elmegy 10 perc. Egy kicsit megijedtek, mikor lattak, en hogy csinalom, de beismertek, hogy igy egy kicsit gyorsabb.
Egyebkent scop alig van, cystakat nem operalnak, max koldokig eroket, de akkor mar laparotomiaban. Myomectomiat nem csinalnak, a myomat nem is kell kontrollalni. Inter ugyebar alig van, egy-ketto hetente. Hysteroscopia viszont annal tobb, szeretik a hydrosonographiat, es minden elvaltozasnal hysteroscopiat indikalnak. Meg egy sikertelen amb. spiral amb levetelnel is hysterosopot csinalnak.
2009. 11. 13.


Ket hete egy tovabbkepzesen vettem reszt: Mit csinalhat az ember ambulansan? ez volt a kurzus cime. Nagyon szuper volt.
Egyebkent minden szakorvosnak joga van elmenni 2-3 kurzusra evente. Van egy bizonyos osszeg, amit felhasznalhat a dolgozo. Nyilvan nem sok kulfoldi tura jon ki belole, de most a sved lehetosegek is tokeletesek nekem. Kb 3-4 naposak szoktak lenni, fel evvel elotte jelentkezni kell, es limitalt a letszam. Eleg borsosak a reszveteli dijak: 5000 kr-tol(140.000ft) kezdodnek, es akar 10.000 is lehet. Erre meg rajon a szallas:1000-1500kr./nap, utazas:2000kr atlagban valamint a helyi tomegkozlekedes, kaja, stb: szoval borsos. De mindent all a korhaz. Ugyhogy legutobb az SFOG /az MNT sved megfeleloje/ eves gyulesen voltam harom napot Norrköpingben, most meg a fenn emlitett kurzuson, Stockholmban.
Harom napos volt a kurzus 10 resztvevovel. Kb. 3-an voltak original svedek, a tobbiek a vilag osszes reszerol jottek.
Az elso nap elmelet volt: tulajdonkeppen a kovetkezo ket napot vezettek be. Ket orvos tartotta: az egyik a hysteroskopos reszleg, a masik a prolapsmutetek felelose volt.
Szoval a kurzus cimebol az ember mar sejti, mirol is lehetett szo: Miriam(aki egyebken orosz): tartott egy kis bevezetott a hysteroskopiarol, majd masnap gyakorlatban is megmutatta. Fantasztikus! A paciens semmilyen premedikaciot nem kap/talan egy szem fajd.csill./, nincsen anesztes kivizsgalas, a pat. besetal a szobaba(mutobe) es elkezdodik a mutet. Vaginoskopiaval kezd, vagyis ugy, hogy semmi feltaras nelkul bevezeti az eszkozt a huvelybe, lassan eloretolva eljut a mehszajig, mikozben folyamatosan dilatal fiz soval, majd a mehszajon keresztul jutva benn is van az uterusban. Semmi lapoc, semmi mehszajfogo. Hihetetlen. Láttunk hysteroscopos sterilizációt: ESSURE: egy pici kis femrugot vezet pe mindket kurtbe, amely steril gyulladast, adhesiot okoz, ezaltal lezarva a kurtoket. Nagyon frappans, gyors, atraumalis mutet! Mi is csinaljuk egyebkent idonkent.
Az operativ hysteroskopianal szukseg van egy kis tagitasra, ilyenkor PCB-t(paracervikalis blokad) alkalmaz, es mehet a tagitas!
A masik orvos: Folke (a valtozatossag kedveert o lengyel szarmazasu) pedig a prolapsseb.-re van raallva. Lokalis aneszteziaban operalja a cysto- rectoceleket, TVT-O-t, Manchester plasztikat, sot idonkent vaginal hysterektomiat.
Negy mutetet lattam tole, eszmeletlenul gyorsan dolgozik: egy mellsofali plasztika: 10-15 perc (nagyon batran vag!). Egy TVT-O, vagy egy Manchesteri plasztika szinten negyedora. Es a paciens a sajat laban megy ki a mutobol az op. utan, es ket-harom ora utan mehet haza.
Naa persze, azert ez itt, Svedorszagban sem hetkoznapi jelenseg. Ez az ambulans muto Stockholm privat korhazaban, a St-Göran-ban talalhato. GynStockholm a neve. A paciensek szamara teritesmentes a mutet, az egeszsegbiztosito finansziro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése