2010. április 5., hétfő

A svéd húsvét

A svéd húsvét nagyon hasonlit a karácsonyhoz. Ám ha a karácsony színe a piros, akkor a húsvété a sárga. Sokan még sárga függönyt is tesznek, meg sárga gyertyát helyeznek az ablakba. A húsvét virága a nárcisz, amit svédül húsvéti liliomnak hívnak. Mindenki ezt veszi. A tavasz virága pedig az árvácska. Mindenütt ezt rakják ki cserépben az ajtó elé, és a tereken is föleg ez látható. Két színben: sárga és kék. Persze van jácint és tulipán is.
A húsvéti menü megegyezik a karácsonyival, a tojást kivéve. Mert azt most főzik, karácsonykor pedig omelettet készitenek. A többi étel: sonka, fasírt, ecetes hering, füstölt lazac. És persze van még húsvéti kóla és sör is, mondanom sem kell: pocsékok.
Húsvétkor a svédek gallyakat tesznek vázába, amelyeknek a végére színes tollakat erősítenek. A kislányok pedig csütörtökön kiöltöznek boszorkánynak. Ez főleg az óvodában divat. Ilyenkor piros orcát meg szeplöket festenek az arcukra, és kendőt kötnek.Húsvéthétfön a kislányok sok helyen kiöltöznek boszorkánynak, együtt körbejárják a szomszédokat, becsengetnek az egyes lakásokba, és boldog húsvétot kivánnak, némi édesség fejében. A locsolkodás itt ismeretlen.
Forras: http://melissaofficinalis.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése