2010. április 24., szombat

EZ /svéd/ KIRÁLY!

Most hogy már megint a svéd királyi család körüli botránnyal vannak teli a lapok, időszerű, hogy néhány sort írjunk róluk.

Svédország alkotmányos monarchia. Államfője: XVI. Károly Gusztáv, akinek kizárólag csak protokolláris funkciója van.


1946. április 30-án született Gusztáv Adolf svéd királyi herceg és Szibilla szász–coburg–gothai hercegnő ötödik, utolsó gyermekeként. A fiatal herceg nyilvános iskolába járt, gimnazista éveit a Stockholm melletti Sigtunában töltötte. 1966-ban érettségizett le, ezután két évig a hadseregnél szolgált, és körbeutazta a világot. Tanulmányait az Uppsalai Egyetemen folytatta, ahol közgazdaságot, politológiát és történelmet tanult. A herceg azonban nem jeleskedett tanulmányaiban, helyette sokkal szívesebben sportolt: evezett, búvárkodott, horgászott és lovagolt.

1972-ben, a müncheni olimpián a király megismerkedett Silvia Renate Sommerlath-tal, egy német üzletember lányával, aki Brazíliában nőtt fel. Az uralkodó beleszeretett, majd 1976. június 19-én feleségül is vette Silviát, akiből Szilvia néven királyné lett. A királyi párnak három gyermeke született:

• Viktória koronahercegnő (1977. július 14.)

• Károly Fülöp herceg (1979. május 13.)

• Madeleine hercegnő (1982. június 10.)

1973. szeptember 15-én, huszonhét évesen lépett trónra, és szinte azonnal nagy népszerűségre tett szert népe körében. Névnapja (január 28.) és születésnapja hivatalos ünnep Svédországban. Egyébként 608 szobájával a Stockholmi Királyi Palota a világ legnagyobb olyan palotája, amit államfő használ.

Mostanában nincs olyan pletykalap, amiben ne lenne néhány sor Viktória hercegnőről illetve vőlegényéről, a konditerem tulajdonos Daniel Westlingről. Nyáron lesz az álomesküvő, és a készülődés minden egyes mozzanatát megírják a lapokban. A királyi pár nincsen nagyon megelégedve Daniellel, de még így is jobban jártak vele, mint a másik két gyerekkel.


A 30 éves Károly Fülöp tíz évig járt a nála egy évvel fiatalabb Emma Pernald PR-vezetővel, de kapcsolatuknak immár vége. Az ok: a herceg megismerkedett Sofia Hellqvist aktmodellel, az egyik botrányos svédországi valóság-show szereplőjével.

 A királyi család egyelőre nem cáfolja és nem is ismeri be az értesülést, de mivel a fiatalok együtt mutatkoztak nyilvánosan, előbb-utóbb kénytelen lesz valamilyen módon kommunikálni a számára kellemetlen ügyet. Károly Fülöp egyébként amolyan fekete bárány a famíliában. Mintha családja megérezte volna ezt, egy évvel a születése után megváltoztatták a törvényt, és immár a női leszármazottak is örökölhetik Svédország trónját, éppen ezért az első számú trónörökös nem ő, hanem Viktória hercegnő.

Most pedig a Madeleine hercegnő vőlegénye: Jonas Bergström szerepel folyamatosan a címlapon. Ugyanis egy norvég lány azt állítja, hogy lefeküdt Jonassal. A királyi család nagyon nem akarja ezt elhinni, szeretik és kiállnak Jonas mellett. Ugyanakkor mégis lehet valami komoly gond a kapcsolatban, jelenleg párterápiára járnak, de állítólag Madeleine nem tud már megbocsátani.


Szóval zajlik az élet a királyi család körül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése