2010. november 12., péntek

Irány Stockholm! folyt.

Másnap új erőre kapva a Vasa múzeummal kezdtük. Ez Stockholm illetve a világ egyik leghíresebb, leglátogatottabb látványossága. A múzeumban a világ egyetlen épen maradt, 17. századi hajót láthatjuk. Az akkori svéd király a lengyelek elleni vízi háborúhoz szerette volna felhasználni. Az akkori világ legnagyobb hajóját akarták felépíteni, ami sikerült is, csak a hajó élete kérészéletűre sikerült. A király parancsára még egy plusz szintet terveztek a hajóba, ami miatt labilis lett az építmény. 1628-ban rakták vízre, és néhány száz méter után el is süllyedt a stockholmi kikötőben. Mivel a Balti-tengerben nem él meg a hajóféreg, ami egyébként tönkreteszi a roncsokat, 300 évvel később, szinte tökéletes állapotban emelték újra a felszínre.

A múzeumban nem csak a hajót, hanem rengeteg használati tárgyat, az akkori életet bemutató makettet, ruhákat lehet megnézni. Mindenképpen látni kell.






Az utunk eztán az őrségváltáshoz vezetett. Szintén az egyik leglátogatottabb látványosság a fővárosban. Mindennap egyszer látványos, zenével kísért (nem mellesleg, ingyenes) attrakcióról van szó, a királyi palota bejáratánál. Nemcsak hagyományos zenét hallhatunk, többet között az Abba egyik száma is felcsendül.



Majd az egyik hajótúrát vettük igénybe. Észak Velencéjében több hajóút közül lehet választani, a 40 percestől kezdve akár az egész naposig, amely kivisz egészen a Stockholm partjainál található szigetvilághoz. Állítólag csodálatos. A mi túránk egy órás volt, és két kis sziget körül mentünk körbe. Ami kimaradhatatlan látványosság, az a nagy tengerjáró hajók kikötője, amely mindennap indul Tallinba. Egyszer azt is ki szeretnénk próbálni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése