2010. augusztus 11., szerda

Harsányi Kinga... vagy Eperke?!

A svéd szabályok szerint születés után 3 hónapig kell elnevezni az új jövevényt. Kedves volt, amikor a szülésznő nyomatékosan figyelmeztetett minket, ha túllépjük a három hónapot, akkor büntetésre számíthatunk.
Egyébként a kórházban semmi papírt nem kértek tőlünk, csak a terhesgondozóból kapott vércsoportot kellett leadnunk. Az osztály küld egy értesítést a Skatteverket-nek, a svéd adóhivatalnak, és kb. egy hét múlva kapunk egy levelet, benne Kinga személyi számával. Tehát neve még nem lesz, de a személyi száma már létezni fog.
Ugyanakkor küldenek egy formanyomtatványt, azt visszaküldve lesz hitelesítve a neve, és kapunk egy personbevis-t, egy hivatalos papírt, ami gyakorlatilag az anyakönyvi kivonatnak felel meg. Ezzel kell elmennünk személyesen a stockholmi magyar konzulátusra, ahol kérvényezhetjük Kinga ideiglenes útlevelének kiállítását. És ezt csak egyszeri beutazásra lehet felhasználni. Majd otthon lehet igényelni a magyar anyakönyvezést, és azzal az állandó útlevél kiállítását.
Már előre félek, hol fogunk elakadni az adminisztráció zegzugos útvesztőjében.

1 megjegyzés:

  1. Drága Harsányi család! Nagyon szépek vagytok - csak a lányok :)! Gratulálunk még egyszer! Ibinek jó lábadozást, Kincsőnek jó játszadozást, Kingának jó étvágyat kívánunk! Gábor: ha sír a baba, akkor azt mondja: Apuka! Vegyél fel! - Jó babázást Főnök, érezzétek jól egymást! Örülünk Nektek, szevasztok, csao: GBHGB

    VálaszTörlés