2010. június 21., hétfő

A nyári napforduló

Június 21.                                          Békéscsaba                         Hudiksvall

Napkelte                                             04. 45.                                  03. 04.
Napnyugta                                          20. 46.                                   22. 41.

Mondjuk lehet, hogy lemegy a nap 23 körül, de sötét egyáltalán nincsen. Hajnal 3-kor meg már hétágra süt a nap. Ilyenkor tartják a svédek az egyik legfontosabb ünnepüket: a midsommart. Pontosabban június 21-e hetének péntekén, illetve szombatján. Főleg a fiatalok fesztiválja ez: gyakori , hogy hullarészegre isszák magukat. Az akut tele van ilyenkor ilyen gyönyörűségekkel: és persze mi is kapunk egy-két megerőszakoltat.

Egy kis emlékeztető a régi honlapról:

Mi is az a nyári napforduló? Nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát).



A nap jellemző pozíciói június 21-én
•Az Északi-sarkon a Nap állandó magasságon, 23°-on kering.
•Az Északi-sarkkörön a Nap középpontja éppen az északi horizonton tartózkodik, anélkül, hogy lenyugodna. A Nap D 47°-on delel. Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap nem nyugszik le. •Magyarországról nézve a nyári napforduló idején a Nap 66° magasan delel, s csaknem 16 órán keresztül tartózkodik a horizont felett.
•A Ráktérítőn a Nap É 26°-on kel fel, a zeniten delel, majd É 26°-on nyugszik. A Nap 13,4 órán át tartózkodik a horizont felett.
•Az Egyenlítőn a Nap É 23°-on kel, É 67°-on delel, és É 23°-on nyugszik. A Nap 12 órán át tartózkodik a horizont felett.
•A Baktérítőn a Nap É 26°-on kel fel, É 43°-on delel, majd É 26°-on nyugszik. A Nap 10,6 órán át tartózkodik a horizont felett.
•A Déli-sarkkörön a Nap középpontja éppen az északi horizonton tartózkodik, anélkül, hogy feljebb emelkedne. Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap nem kel fel.
•A Déli-sarkon a Nap sohasem kel fel, hanem 23°-kal a horizont alatt kering(forrás.wikipedia).

Néhány kép a szobánkból éjszaka:

22. órakor:




23. órakor:



éjfélkor:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése