2010. október 13., szerda

Ilyen a bandy, Bandi!

A nyár vége felé kaptunk egy levelet, amelyben egy szabadidő szervezet mutatkozott be, és kínált lehetőséget gyerekek számára. Első pillanatra megtetszett az ajánlatuk, nem sokat haboztunk, hogy belépjünk-e.

Miről is van szó? Ez az egyesület a sweden academy (swedensportacademy.com), amely 12 alkalommal különböző sporttevékenységet mutat be a gyerekeknek hivatásos versenyzők segítségével. A foglalkozások egy óráig tartanak, és ezalatt megismerkedhetnek a sportág szabályaival. Volt már eddig tájfutás, labdás sportok, de lesz tánc, sífutás, balett, stb.
A múltkor pedig innebandy bemutató volt, Kincsőnek nagyon tetszett, amint látható is alább.








De mi is az az innebandy? Nem csoda, ha nem is hallottatok róla. Mondjuk Svédországon kívül floorballnak hívják. Ez gyakorlatilag a jéghoki megfelelője, csak korcsolya nélkül, és „parkettás” csarnokban játszák. A jégkorong helyett pedig egy kis lyukacsos műanyag labda után rohangálnak. Tökéletes sport annak, aki nem tud korcsolyázni, vagy nem akar a jéghokiban megszokott durvasággal találkozni.
Valamikor 60-as években találták ki ezt a sportot Svédországban, és nagyon gyorsan elterjedt a világban. Még Magyarországon is viszonylag népszerű, ha jól tudom, még bajnokság is van. Világbajnokságot is rendeznek kétévente, ahol természetesen a skandináv dominancia érvényesül.
Egyébként van egy ehhez hasonló sport: a bandy. Ezt kint játszák ugyanolyan ütőkkel, labdával, de az innebandyval ellentétben görkoriban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése