2011. január 19., szerda

Svédország – a negatív példakép

Az utóbbi napok magyar cikkeit olvasva kétszer is szóba hozták Svédországot. Az egyikben – mint pozitívumként- büszkén közölte a magyar kormány, hogy az idei évben csak Magyarországon és Svédországban csökken az államadósság az Európai Unión belül. Erre ugyebár az ember elégedetten csettint, de sajnos, /majdnem/ mindannyian tudjuk, hogy ez a csökkenés milyen fifikás módszerrel lett összehozva (nyugdíjpénz lenyúlás! Sicc!) Na, de ne menjünk bele a politikába.
A másik cikkben meg a magyar kormány azt fejtegette, hogy a médiatörvény az gyakorlatilag majdnem ugyanolyan, mint amilyen Svédországban van. A budapesti svéd nagykövet hevesen cáfolta a feltételezést, szerintük a két törvény köszönő viszonyban sincs egymással.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a külföldi újságíróknak küldött hírlevelében arról írt, hogy Svédországban a médiahatóság felelős az online híroldalak regisztrációjáért és engedélyezéséért, minden online híroldalnak regisztrációval és engedéllyel kell rendelkeznie. A nagykövet szerint Svédországban az online kiadványok kiadóinak nem kötelező a médiahatóságnál regisztrálniuk, ez csak a rádióknak, tévéknek és az on-demand műsorszolgáltatást nyújtó cégeknek kötelező.
A tárca hírlevele szerint az online tartalmat Svédországban "előzetes cenzúrának" vethetik alá. Ez a nagykövet szerint a svédországi jogrendszer és a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó svéd jogi modell súlyos félreértése - a cenzúrát ugyanis tiltja a svéd alkotmány!!



A KIM azt is írta, hogy a svéd médiahatóság, a műsorszórási bizottság és a távközlést felügyelő testület tagjait is a svéd kormány nevezi ki, illetve, hogy mindhárom szervezet a kormány ellenőrzése alatt áll, tehát a svédországi hatóságok - több más európai hatósághoz hasonlóan - a magyar Médiatanácshoz képest kevésbé függetlenek a kormánytól.
Igaz, hogy számos svéd hatóságra a kormány általános szabályai vonatkoznak, de az alkotmány kimondja, hogy a kormány és annak tagjai nem befolyásolhatják az egyes konkrét ügyeket a kormány által felügyelt intézményeknél – közli a nagykövet, amely szerint ezért vitatható, hogy a svéd médiahatóságok kevésbé lennének függetlenek a magyar Médiatanácsnál. Ráadásul az említett svéd hatóságok hatásköre sem azonos a Médiatanácséval, ezért összehasonlításuk is értelmetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése