2010. december 13., hétfő

Lucia nap

Dec. 13-an emlékezunk Lucára, egy katolikus szentre. Svedorszagban nagy hagyomanya van ennek a napnak, de igazából semmi köze nincs a szenthez. Alább egy rövid összefoglalót olvashattok, honnan is jön a svéd Lucia, és miért is szeretik annyira a gyerekek.




Az ünnephez Svédországban nem egy kedves mese, hanem egész mondakör kapcsolódik. Az egyik szerint siracusai Szent Lucia Diocletianus uralkodása - 300 körül - alatt élelmet vitt a katakombákban rejtőzködő üldözött keresztényeknek, és mivel ezáltal mindkét keze foglalt volt, a fején hordott gyertyakoszorúval világította meg maga előtt az utat. Szent Lucia egyébként mártírhalált halt.
Hogy lett mindebből svéd ünnep? Hát úgy, hogy a vikingeket Siracusában jártukban nagyon meghatotta ez a történet és a tábortüzek mellett később erről mondák születtek. A meséből aztán egyszer úgymond valóság lett, amikor valahol Svédországban a 12. századi nagy éhínség idején egy élelmiszerrel megrakott hajó futott partra és annak orrában egy gyönyörű szép szőke leányka állt, feje körül egy sugárzó gyertyakoszorúval Ez a svéd ünnep hasonló a Mikulás ünnephez, csak ez annak a lutheránus változata, s talán azért esik december 13-ra, mert
a.: egy lutheránus ünnep nem eshet egybe egy katolikus hagyománnyal,
b.: ez a Luciák névnapja,
c.: a Lucia név a latin lux, azaz fény szóból származik
d.: a Lucia-nap a fény ünnepe. Luca-nap Svedorszagban.

Akárhogyan is szól a mese, ezen a napon a svédek várják a Fény Királynőjét, aki a téli sötétséget majd elkergeti. A svéd családoknál ezen a napon mindig az egyik szülő kelti fel a gyermekeket, hogy ők készítsék el a reggelit, melyből sohasem maradhat ki a Luca-sütemény. Mindenki fehérbe öltözik, a lányok a fény koronáját teszik a fejükre. Az iskolákban ünnepségeket rendeznek, ahol előre kijelölt csoport jár osztályról osztályra, hogy meggyújtsa a fényt, énekeljen, majd süteménnyel kínálja a gyerekeket, tanárokat. Iskola után a gyerekek végigjárják a rokonságot, s mindenhol meggyújtják a fény gyertyáját, majd a családok együtt töltik el a fény ünnepének estéjét.


1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy összefoglaltad a svéd szokásokat, mert a svéd videók alapján nem tudtam, mit csinálnak ilyenkor, csak sok-sok gyertyát és éneklést találtam :)

    VálaszTörlés