2010. március 25., csütörtök

Gyogyszeres abortusz – egy kis szakma

Ahogy mar regebben emlitettem, sok olyan dolog van a ket orszag szakmai protokolljaban, ami elegge kulonbozik. Tipikus pelda erre az abortusz temakore.

Ugyanis Svedorszagban mar eleg regota – 1992 ota el a gyogyszeres abortusz lehetosege. Kezdetben csak korai terhessegben(6-7 hetig) alkalmaztak, jelenleg betoltott 9 hetes korig lehet kerni. Igen, kerni, tehat a paciens donti el, melyik metodot valasztja: az emlitett modszert vagy a vakumot.

A gyakorlatban igy nezni ki a medicamentalis ab: a pacienstol leveszunk egy Chlamydia cervix mintat, majd megnezzuk UH-gal( terhesseg kora), utana atadjuk a szulesznonek. A szulesznotol kap egy idot, es egy tablettat(mifegyn), amit be kell venni az abortusz napja elott. Majd bejon a paciens, megkapja a misoproston tabl-kat, becsucsul egy kis szobacskaba, es varjuk az ab-t. Kap fajdalomcsillapitot szukseg szerint, es amint lezajlott a folyamat, mehet haza. Az orvos nincsen bevonva az esemenybe, de persze idonkent hivnak – verzes, stb miatt. De ez nagyon ritkan tortenik.

Egyebkent most mar otthon is megcsinalhatja a paciens a procedurat. Persze, bizonyos kriteriumoknak meg kell felelnie, mint peldaul elozetes szules, svedul beszelo, max 50 km-es tavolsag a korhaztol, stb. Kapnak egy kis csomagot a gyogyszerekkel, meg egy kis infot, es mehetnek haza elvegezni az abortuszt! Csodalatos, nem!

Nagyon ritkan kell curettet csinalni, tenyleg a legtobb esetben komplikaciomentesen lezajlik.

Ami viszont nem szimpatikus: a sved torveny szerint 18 hetesen minden gond nelkul meg lehet szakitani a terhesseget. 9-12 het kozott csak vakummal, utana 18 hetig pedig szinten gyogyszeresen. No comment.

Most tesztelik az otthoni abortusz korhataranak kiterjeszteset 12 hetre. Elkepzelheto, hogy hamarosan mar csak gyogyszeres abortusz lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése